Articolo disponibile anche in italiano.

Zazwyczaj, kiedy myślimy o włoskich wielkanocnych ciastach, przychodzą nam do głowy: Colomba, Pastiera oraz Pizza di Pasqua. Osobiście wolę słodkie do słonego, ale to słone uwielbiam, jest idealne na Wielkanoc!

Mówię o Torta pasqualina, jednym z moich ulubionych słonych ciast, chociaż nie próbowałam ich wiele. Lubię to ciasto od dawna, ale nigdy nie próbowałam go zrobić sama. Mówią, że zawsze jest ten pierwszy raz, więc czemu nie spróbować w tym roku? W końcu przepis wcale nie jest trudny i nie potrzeba wielu składników.

Składniki

  • 150 ml wody
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • sól
  • 400 g mąki
  • pół saszetki drożdży do pizzy
  • 450 g szpinaku już przegotowanego i bez wodny
  • 4 jajka
  • 2 łyżki tartego sera
  • 250 g ricotty
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie

Wlewamy do miski wodę i olej, wsypujemy drożdże i – dodając po trochu mąki – zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy konsystencja jest wystarczająco zwarta, rozprowadzamy je na stole i kontynuujemy ugniatanie, aby było całkowicie gładkie i jednorodne.

Odstawiamy w ciepłe miejsce i zabieramy się za nadzienie:

Do miski wkładamy szpinak, który musi być ugotowany i bez wodny, dodajemy 1 jajko, ser, ricottę, gałką muszkatołową i sól. Mieszamy składniki do otrzymania jednolitej masy.

Następnie bierzemy 2/3 ciasta i rozciągamy je, aby stworzyć podstawę. Umieszczamy je w formie wysmarowanej wcześniej z masłem i posypanej mąką, najlepiej o średnicy 24 cm. Następnie na podstawie równomiernie rozkładamy nadzienie. Z łyżką robimy 3 wgłębienia, w które wkładamy jajka i całość przykrywamy ciastem, które zostało. Krawędzie ugniatamy widelcem.

Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku bez wentylacji ustawionym na 180° przez około 45 minut lub w wentylowanym piekarniku ustawionym na 175° przez 45 minut.

Upieczone ciasto musi się schłodzić, a następnie można je zjeść.

Mam wielką nadzieję, że ten przepis Wam się spodoba. Mnie torta Pasqualina smakuje bardzo, szczególnie w okresie wielkanocnym.

Aurora Agnello


 

 Versione in italiano

Torta Pasqualina

Solitamente quando pensiamo a torte pasquali ci vengono in mente: la Colomba, la pastiera o magari una Pizza di Pasqua. Personalmente preferisco il dolce al salato. Tuttavia questa torta dolce non è, ma per pasqua secondo me è perfetta!
Parlo della Torta Pasqualina, una delle mie torte salate preferite. E’ da tanto che volevo farla eppure ho sempre rimandato, ma c’è sempre una prima volta a tutto, quindi perché non farla quest’anno? Non è difficile da fare e non servono poi così tanti ingredienti.

Ingredienti

  • 150 ml di acqua
  • 150 ml di olio di semi di girasole
  • un cucchiaino di sale
  • 400 g di farina
  • mezza bustina di lievito pizzaiolo
  • 450 g di spinaci già bolliti e strizzati
  • 4 uova
  • 2 cucchiai di formaggio grattugiato
  • 250 g di ricotta
  • noce moscata

Preparazione

Iniziamo versando l’acqua in una ciotola insieme all’olio e al lievito, poi aggiungendo la farina poco alla volta iniziamo ad impastare. Quando la consistenza sarà abbastanza compatta continuiamo a stendere l’impasto sul tavolo per renderlo completamente liscio e omogeneo.

Ora mettiamo da una parte l’impasto e occupiamoci del ripieno. Prendiamo gli spinaci che devono essere bolliti e scolati in una ciotola. Insieme ad: un uovo, il formaggio, la ricotta, la noce moscata e sale a sentimento, iniziamo a mescolare gli ingredienti fino ad ottenere un composto omogeneo.
Dopo di che prendiamo ⅔ dell’impasto e lo stendiamo per creare la base. Lo sistemiamo in uno stampo già imburrato ed infarinato, preferibilmente con diametro da 24 cm;
aggiungiamo il ripieno di ricotta e spinaci e lo stendiamo per bene sulla base. Successivamente con un cucchiaio scaviamo 3 spazi dove andremo a mettere le uova. Usiamo l’ultimo terzo dell’impasto per coprire la torta. I bordi vanno sistemati a mano e poi aggiustati con una forchetta.

L’impasto è pronto e va messo in forno statico a 180° per circa 45 minuti, o in forno ventilato a 175° per lo stesso tempo.

Tirata fuori dal forno, la torta dovrà raffreddarsi per bene e poi potrete gustarla.

Spero tanto che questa ricetta vi possa piacere, a me fa davvero impazzire, ideale soprattutto per questo periodo pasquale.

Testo originale di Aurora Agnello
Traduzione a cura di Aurora e Leonardo Agnello


Lubisz portal polonijny POLONIA TO MY? Dziękujemy!
Polub też nasz fanpage na Facebooku i udostępnij posty.
Powiedz o nas znajomym; jesteśmy też na Instagramie!