16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności, który został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Żywność jest dla nas podstawą, daje nam energię, bez niej nie da się żyć. Jest jak paliwo dla samochodu, jest warunkiem przetrwania i rozwoju. Ostatnie dwa lata pandemii były dla nas trudnym przeżyciem,był to moment refleksji i poszanowania rzeczy, które mogliśmy łatwo stracić. Jedzenie było jedno z nich – fabryki były zamknięte a kolejki w sklepach ogromne.

Celem Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości na temat globalnych problemów żywnościowych i walki z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. To również próba pomocy wszystkim ludziom, zwłaszcza tym najsłabszym. W 1996 r. odbył się Pierwszy Światowy Szczyt Żywnościowy, drugi miał miejsce w 2002 r. w Rzymie. W debacie brało udziały udział organizacje działające w obszarze praw człowieka z 92 krajów.

Musimy szanować to, co mamy, bo jutro może tego nie być. Razem wszystko możemy, nasze działania są naszą przyszłością.

Elisabetta Di Marzio Zavaglia

 

 


Lubisz portal polonijny POLONIA TO MY? Dziękujemy!
Polub też nasz fanpage na Facebooku i udostępnij posty.
Powiedz o nas znajomym; jesteśmy też na Instagramie!