Pastiera to tradycyjny wypiek kuchni neapolitańskiej przyrządzany w okresie wielkanocnym.

Nazwa „pastiera” prawdopodobnie wywodzi się od wyrażenia „pasta di ieri” (wczorajszy makaron), ponieważ oryginalny przepis, zamiast używanej dzisiaj pszenicy, przewidywał użycie porcji makaronu pozostałej z poprzedniego dnia.

Według legendy grupa marynarzy znajdująca się na otwartym morzu napotkała na straszliwy sztorm. Nie mogli wrócić do portu i jedynym posiłkiem jaki mieli do spożycia były właśnie resztki  makaronu zmieszanego z serem ricottą i kandyzowanymi owocami cytrusowymi. To przypadkowe połączenie składników uchodziło za pierwszy prototyp pastiery.

Inna legenda głosi, że to syrenka Partenope stworzyła ciasto i podarowała ludziom. A może to właśnie ona przyniosła kawałek marynarzom z legendy?

Jedno jest pewne, przepis został spisany po raz pierwszy w 1693 roku przez nadwornego kucharza Antonia Latini, jednak pastiera z XVI wieku bardzo różniła się od współczesnej wersji i bardziej przypominała pikantny placek niż ciasto wielkanocne. Dopiero po wiekach, gdy została dopracowana w klasztorach, w najsłynniejszym ze wszystkich San Gregorio Armeno, pastiera stała się nowoczesnym deserem uwielbianym przez wszystkich.

Dokładnie w 1837 roku Ippolito Cavalcanti spisał dotychczasowy przepis i dołączył do niego drugi, tym razem na słony odpowiednik ciasta (pastiera salata), uznawany za dziedzica oryginału, który do dziś jest bardzo popularny w Neapolu.


Przepis:

Porcja na 8 osób

Czas przyrządzenia: 2h i 5min

Składniki

Kruche ciasto*:

  • Mąka typu 00: 250 g
  • Smalec: 50 g
  • Masło: 50 g
  • Cukier: 80 g
  • Miód: 20 g
  • Jajka (około 1 średnie): 60 g
  • Mleko: 40 g
  • Skórka z cytryny: 1⁄2
  • Skórka z pomarańczy: 1⁄2
  • Drobna sól: 1 szczypta

*Aby zaoszczędzić czas, można kupić gotowe kruche ciasto w sklepie.

Krem z pszenicy:

  • Ugotowana pszenica: 200 g
  • Mleko: 80 g
  • Masło: 25 g
  • Skórka z cytryny: do smaku
  • Skórka pomarańczowa: do smaku
  • Drobna sól: 1 szczypta

Inne składniki:

  • Ricotta owcza: 200 g
  • Cukier: 180 g
  • Kandyzowane cytryny (cedr): 50 g
  • Miód polny: 20 g
  • Jajka: 2
  • Żółtka: 1
  • Sok wyciskany z pomarańczy: do smaku
  • Mleko: 20 g
  • Skórka z pomarańczy: do smaku
  • Skórka z cytryny: do smaku

Do dekoracji:

  • Cukier puder

Przygotowywanie krok po kroku

  1. Wszystkie składniki ciasta kruchego wymieszaj w misce, aż się połączą. Następnie ugniataj rękoma, aż uzyskasz miękkie i jednolite ciasto.
  2. Kruche ciasto przykryj folią spożywczą lub papierem do pieczenia i włóż do lodówki na godzinę.
  3. Teraz przygotuj krem ​​z pszenicy. Dodaj do rondelka wstępnie ugotowaną pszenice, sól, mleko i skórki z pomarańczy i cytryny. Następnie mieszaj, podgrzewając na małym ogniu.
  4. Gdy uzyskana masa zagotuje się, zdejmij ją z ognia i przełóż do szklanej miski, aby ostygła.
  5.  W osobnej misce wymieszaj ricottę z cukrem, aż uzyskasz kremową konsystencję, po czym wstaw do lodówki na około godzinę.
  6. Po upływie godziny zabierz się z powrotem za krem z pszenicy, usuń skórki z owoców i dodaj kandyzowane owoce.
  7. Następnie weź miskę z ricottą i dodaj stopniowo masę z pszenicy i miód, nieustannie mieszając.
  8. W osobnej misce dodaj jajka, żółtka, mleko i starte skórki z cytryny i pomarańczy i wszystko dobrze wymieszaj.
  9. Dodaj mieszankę do miski z ricottą i pszenicy, nieustannie mieszając.
  10. Kruche ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na dwie nierówne części. Większą część rozwałkuj na powierzchni lekko obsypanej mąką.
  11. Rozwałkowane ciasto wyłóż na blachę do pieczenia i wypełnij nadzieniem z pszenicy i ricotty.
  12. Z pozostałej części ciasta wytnij długie paski i ułóż na nadzieniu, tworząc kratkę.
  13. Następnie włóż ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 50-55 minut.
  14. Gdy ciasto będzie gotowe, zaczekaj, aż ostygnie. Jeżeli chcesz, udekoruj je cukrem pudrem i podaj.

Smacznego i wesołych Świąt Wielkanocnych!

Martyna Chmielewska


Lubisz portal polonijny POLONIA TO MY? Dziękujemy!
Polub też nasz fanpage na Facebooku i udostępnij posty.
Powiedz o nas znajomym; jesteśmy też na Instagramie!