Lubię je przygotowywać w dniach świątecznych, ale nikomu nie zaszkodzi nawet podczas tygodnia. Zbliża się Karnawał więc ujawnie wam moje ulubione danie na tłusty czwartek.

Prosty przepis na racuchy, pączkowe racuchy. Pyszne, słodkie bez marnowania dużo olej.

Składniki

Rozczyn

  • półtorej kostki świeżych drożdzy (40 g)
  • 1/2 kubka mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżkę cukru

Ciasto

  • 3 kubki mąki pszennej
  • półtorej szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżkę cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

Rozczyn

  • Zagrzać mleko aby było ciepłe, tak żeby się rozpuściły drożdże.
  • Wlać mleko do wysokiego kubka i dodać drożdzę skruszone, mąkę i cukier.
  • Wymieszać wszystko i zostawić aż urośnie prawie do końca kubka

Ciasto

  • Przesiać makę do wielkiej miski, poczym wsypać szczypte soli.
  • Dodać także rozczyn i zacząć mieszać.
  • Dodać także mleko, jajko, cukier zwykły i wanilinowy.
  • Mieszać powoli łyżką drewnianą zgarniając mąkę na środek miski.
  • Gdy mniej więcej składniki będą połączone, wyrabiać ciasto przez ok. 5-10 min.
  • Przykryć ścierką i czekać aż ciasto wyrośnie.

Smażenie

  • Rozgrać w wielkiej patelni olej (lub masło klarowany).
  • Nabierać łyżką porcje ciasto i wykładać na patelni.
  • Smażyć, potem obrócić na drugą stronę i ponownie smażyć.
  • Odkładać na papierowych ręcznikach.

Na dekoracje polecam oprószyć cukrem pudrem i dodać w środku racucha marmoladę, abu wyglądał smakował bardziej jak pączek.

Życze wam smacznego w Tłustym Czwartku.

Gaia Isola

 


Lubisz portal polonijny POLONIA TO MY? Dziękujemy!
Polub też nasz fanpage na Facebooku i udostępnij posty.
Powiedz o nas znajomym; jesteśmy też na Instagramie!