Zdjęcia: misya.info

Zdjęcia: misya.info

Mam na imię Sofia, mam 13 lat. Mieszkam we Włoszech, w Marche, ale połowa mojego serca jest w Polsce. Mogłabym opowiedzieć o wielu włoskich pysznościach, ale teraz mam na myśli mój ulubiony przepis. Poznałam go dzięki mojej babci. To prosty przepis, który jednak podbije wszystkie podniebienia: la crema fritta, czyli smażony krem.

Smażony krem przygotowuje się w wielu regionach Włoch, jednak nasz słynie z tego, że podaje się go ze smażonymi oliwkami. Połączenie tych dwóch różnych smaków: słonego i słodkiego sprawia, że słodkie kostki kremu niwelują słoność i goryczkę oliwek, dzięki czemu te dwie przeciwności bardzo dobrze się ze sobą łączą i wspaniale smakują. Słodkie kawałki kremu podaje się także z warzywami i smażonym mięsem, jako dodatek lub danie główne.

Natomiast my, dzieci, uwielbiamy tak bardzo smażony krem, że jemy go bez żadnych dodatków.

 

PRZEPIS MOJEJ BABCI

Na krem:
– 500 ml mleka
– 100 gramów mąki
– 2 jajka
– 120 gramów cukru
– 1 saszetka waniliny
– skórka cytrynowa

Na panierkę:
– 2 jajka
– mąka
– bułka tarta
– 2 łyżki mleka
– olej do smażenia

Wykonanie:

  • Podgrzej mleko ze skórką z cytryny.
  • W innym garnku rozbij jajka, dodaj cukier i ubij trzepaczką.
  • Dodaj mąkę, wanilię i kontynuuj mieszanie, aż wszystkie grudki zostaną usunięte.
  • Gdy mleko będzie gorące, wyjmij skórkę z cytryny i wlewaj je powoli do garnka, cały czas mieszając trzepaczką.
  • Kontynuując mieszanie, postaw garnek na kuchence i gotuj przez około 5-6 minut, po zgęstnieniu uważając, aby nie przypalić (użyj garnka z grubym dnem).
  • Ugotowany krem wylej na posypaną mąką powierzchnię roboczą, wyrównując go szpatułką tak, aby utworzył prostokąt.
  • Teraz przykryj folią i poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
  • Kiedy krem będzie już całkiem zimny, pokrój go nożem w kostkę o boku około 2 cm.
    Przygotuj panierkę: jajka wbij do miski, dodaj 2-3 łyżki mleka i ubij widelcem.
  • W innej misce przygotuj mąkę, w innej bułkę tartą.
  • Krem włóż najpierw do mąki, następnie do ubitych jajek, a na końcu do bułki tartej.

Tak przygotowany jest gotowy d smażenia: gdy olej będzie gorący, wrzuć na patelnię kostki kremu i smaż je na złoty kolor przez kilka minut.

Życzę Wam smacznego i już przygotowuję kolejny przepis!

Sofia Lauri


Lubisz portal polonijny POLONIA TO MY? Dziękujemy!
Polub też nasz fanpage na Facebooku i udostępnij posty.
Powiedz o nas znajomym; jesteśmy też na Instagramie!